פחד מרופא שיניים הוא תופעה ידועה ומוכרת. בין אם מדובר על פחד, חרדה או פוביה, מדובר על תופעה קשה, בה פחד שאיננו לוגי (גם אם בחלקו ניתן להצדיקו) מושל בשגרת הטיפול שלנו. בטיפולי השיניים שלנו הפחד הוא גורם מכריע שמונע את תהליכי הבקרה החשובים מאין כמותם. או במילים אחרות – אם אנחנו מפחדים, אנחנו לא מבקרים אצל רופא השיניים עד שלב מאוחר בו "אין ברירה". כתמיד – השתמשנו בהשראות מהעולם והפעם באתר Healthline המעולה.
אז למה בעצם פוחדים? איך מטפלים בדבר? האם ישנן סיבות שונות, וממילא, דרכי טיפול אחרות? כל התשובות במאמר שלפניכם.
ולבסוף, את המידע על "יישור שיניים שקוף" תוכלו למצוא בדף המידע הראשי שלנו. אצלינו לא פוחדים מטיפולים, או לפחות, אנו עושים את המיטב האפשרי בכדי לצמצם את הפחד במידה והוא קיים. הכל – בדרך לחיוך המושלם.
פחד מרופא שיניים – מבוא
אז נושא הפחדים ברפואת השיניים הוא לא חדש (כאמור). רובינו מכירים לפחות חבר או חברה אחד/אחת (במידה ואנו לא פוחדים בעצמינו) – להם חרדה אמיתית הקשורה בנושא רפואת השיניים. הפה שלנו הוא חזות הכל. החיוך שלנו הוא כרטיס הביקור שלנו. אז למה בעצם נדמה כי לרבים מאיתנו (כ15% מכלל האוכלוסייה !) נח יותר למשוך את כאבם ואת חוסר האסטתיקה עד מצב הקיצון האחרון?
נעים מאד חברים וחברות – לתופעה הזו קוראים "פחד מרופא שיניים".
פחד מרופא שיניים – למה בעצם?
לפני הכל קצת ידע מקצועי. לפחד ו/או חרדה מרופא השיניים או מהליך טיפול שיניים ככלל נקרא בשפה המקצועית "דנטופוביה". הסיבות הפסיכולוגיות לדנטופוביה מגוונות אבל אפשר למנות בין הסיבות המובילות את תחושת אבדן השליטה . אדם זר "מחטט" בחלל הפה האישי שלנו, ואין לנו יכולת להשפיע, לשלוט או לעזור בתהליך.
סיבות מובילות נוספות עשויות להיות דווקא טראומות עבר להן ביסוס הגיוני. הווה אומר – אם במקרה כזה או אחר בילדות (בוודאי) או בשלבים מתקדמים יותר – חווינו הליך טיפול כואב או מטריד. דוגמת הקידוח בשן, הרדמה שלא צלחה באופן מלא וכתוצאה כאבנו כאבים עזים, דלקת שדרשה טיפול מיידי וכאב יחסי… כל מקרה כזה עשוי להתקבע כ"טראומה" לעתיד וליצור פחד מרופא שיניים.
פחד מרופא שיניים – איך מטפלים?
את הפחד אפשר לחלק ל2. אם מדובר בפחד סביר – חרדה מינורית או כל עצמה ברת התמודדות אישית, נמליץ להתגבר על הפחד באמצעות עימות ישיר מולו. פשוט לכו לרופא השיניים. כן, בדיוק כך. לכו לטיפול תקופתי, לכו לשיננית, לכו ביקורות קבועות. ההתמודדות עצמה תמזער את הפחד לאורך התהליך.
אך מה עם מדובר בחרדה קשה? פוביה של ממש? פחד משתק שאין בינו ובין ההגיון מאומה? במקרים שכאלה יש צורך באמצעים מורכבים מעד יותר.
פחד מרופא שיניים – איך מטפלים? שיטת "החשיפה"
בשיטת החשיפה נשתמש בגורם הפסיכולוגי לטובתנו. אפשר לבוא ולבקר במרפאה. ברור שכדאי להתמיד בטיפולים ובדיקות תקופתיות. אבל שיטת החשיפה עיקרה הוא בביקורים הולכים ותכופים. בקרו במרפאה שלכם גם ללא צורך רפואי. התסובבו בחדרי הטיפול, דברו עם הצוות, צרו קשרים אישיים. הפחד עשוי להצטמצם.
פחד מרופא שיניים – איך מטפלים? שיטת "טיפול תרופתי"
הטיפול התרופתי לא יפתור את הבעיה בעצמו. אולם יכולים לעזור לצמצם את הסימפטומים. יובש בפה, רעידות, חרדה פיזית, החשכת ראיה או כל תסמין אחר שמונע מאיתנו להצמודד עם הפחד בעצמינו, ניתן לפעמים לפתור באמצעות טיפול תרופתי. ההמלצה – לשלב את הטיפול במידת האפשר בטיפול פסיכולוגי / פסיכוטראפי.
פחד מרופא שיניים – איך משתפרים
משום שנושא הפחד הוא נושא ברור וידוע כאמור לעיל, מבצעת ת עשיית השיניים עבודה רציפה בשינוי ושיפור המיועדים לעתיד טוב יותר בנושאי הפחד והחרדה. אספנו כמה דוגמאות בשביל שתוכלו להבין את העקרון, ולדעת – מישהו עובד בשביל לשפר את איכות החיים שלכם. כן, גם אנחנו.
פחד מרופא שיניים – איך משתפרים – טכנולוגיה
השינוי והשיפור המתמיד בטכנולוגיה מביא איתו עתיד ורוד. שיטות מתקדמות (דוגמת יישור שיניים שקוף בקשתיות, אותו אנו מבצעים בוויסמייל), מהוות בסיס לשיפור מיידי. התהליכים החדשים נוחים יותר, קצרים יותר, פוגעים פחות בשגרת החיים והיום-יום ובכלל. הקדמה – מביאה עמה שיפור.
פחד מרופא שיניים – איך משתפרים – מניעה
מי לא קרא ספר ילדים על בריאות השיניים? מי לא צפה בתשדיר מתוחכם? מניעת נזקי פה הולכת ומתעצמת בכל שנה וכאמור "אין הגנה טובה יותר מהתקפה" – מעכשיו אמור – אין הגנה טובה יותר ממניעה. אם אין חורים לסתום – אין צורך בסתימה.
פחד מרופא שיניים – איך משתפרים – מתקנים
זוכרים את המרפאה האפלה בה ביקרתם לפני שנים? הסגנון המדובר Out. מה קורה היום ? מרפאות איכותיות, מעוצבות למשעי ומרהיבות ביופיין תופסות את מקומן של המרפאות הישנות. הטיפול הוא חלק מהמוצר הדנטלי, אך איכות המתקנים חשובה לא פחות.
בקרו אותנו במתקני החברה הפרוסים ברחבי הארץ, ותיווכחו בעצמכם.
לסיכום
פחד, חרדה, פוביה. הביטויים מוכרים לנו אך הטיפול האדיאלי לוט בערפל. ניסינו לרכז עבורכם את המיטב בנושאים הללו בכדי לשפוך קצת אור ולסייע בהשכלה, שיכולה בתורה גם היא – לסייע במניעת חרדה.
בדרך (הנכונה) לחיוך המושלם – Wesmile